
4 redenen waarom je een verbouw ontwerp moet maken
april 5, 2023
Bespaar op faalkosten
mei 16, 20237 stappen voor je een aannemer belt
Je gaat verbouwen en het eerste wat je doet is drie verschillende aannemers bellen. Logisch, ze zijn immers ontzettend druk dus je kan er maar beter vroeg bij zijn! Maar weet jij wat een aannemer nodig heeft voor hij bij je aan de slag kan? We zetten het voor je op een rijtje:
- Bouwtekeningen: De aannemer zal bouwtekeningen nodig hebben om te weten wat er precies moet worden gebouwd of verbouwd. Klinkt logisch he. Er bestaan verschillende soorten bouwtekeningen, van een snelle DIY schets gemaakt in paint tot gedetailleerde technische tekeningen op schaal. Hoe beter de bouwtekeningen zijn uitgewerkt en hoe meer details zijn meegenomen, hoe minder ruimte voor vrije interpretatie en misverstanden. De bouwtekeningen zijn het uitgangspunt dus onze tip: zorg dat deze heel duidelijk zijn!
- Elektriciteitsplan: Naast het ontwerp van de verbouwing, is het voor een aannemer belangrijk om te weten waar alle aansluitingen moeten komen. In een elektriciteitsplan wordt beschreven waar de stopcontacten, schakelaars, lichtpunten en andere elektriciteitsaansluitingen komen te zitten en hoe deze worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Een groot onderdeel hiervan is een lichtplan. Hierin verwerk je niet alleen de functionele verlichting maar denk ook na over sfeerverlichting. Door hier vooraf goed over na te denken voorkom je dat je naderhand stopcontacten of verlichting mist in huis.
- Constructieberekeningen: Bij een constructieve wijziging, zoals het doorbreken van een draagmuur of het plaatsen van een uitbouw, heb je constructieberekeningen nodig. Deze zijn verplicht, ook wanneer je vergunningsvrij gaat uitbouwen.
- Vergunningen: Als er vergunningen nodig zijn om de verbouwing uit te voeren, moet de aannemer deze hebben voordat hij aan het werk gaat. Dit kan bijvoorbeeld een bouwvergunning of een omgevingsvergunning zijn. Wil je weten of je een vergunning nodig hebt? Doe hier de vergunningscheck. Let op! Sommige gemeentes mogen er wel tot 6 weken over doen om jouw vergunningsaanvraag te behandelen. Wacht dus niet te lang!
- Verduurzaming: Verbouwen is dé kans om je huis te verduurzamen. Het is dus belangrijk om van te voren een goed plan te hebben over hoe je verduurzaming wilt toepassen en je aannemer hiervan op de hoogte te stellen.
- Budget: De aannemer zal moeten weten wat het budget is voor de verbouwing, zodat hij de juiste materialen kan kiezen en de werkzaamheden daarop kan afstemmen.
- Planning: Zorg voor een goede planning en leg deze voor aan jou aannemer. . Wanneer wil je dat de verbouwing afgerond is? Een aannemer kan dan berekenen wanneer hij of zij ongeveer moet beginnen en wanneer de benodigde materialen moeten worden besteld.
Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de aannemer over wat er precies moet worden gedaan, de kosten en de planning. Dit voorkomt misverstanden en zorgt voor een soepeler verloop van de verbouwing. Een goede voorbereiding voordat je de aannemer inschakelt, is het halve werk. Door het ontwerp uit te tekeningen wordt er goed nagedacht en worden fouten op voorhand getackeld. Ook krijg je dan vooraf een duidelijk beeld hoe de woning er na de verbouwing uit komt te zien. Zo weet je zeker dat jij en de aannemer dezelfde taal spreken.
Heel veel verbouwplezier!
Liefs,
Flipd
Hulp nodig? We helpen je graag verder.