7 stappen voor je een aannemer belt
april 13, 2023Zo verbeter jij de akoestiek in je woning
mei 16, 2023Bespaar op faalkosten
Over het algemeen wordt gesteld dat faalkosten bij een verbouwing kunnen oplopen tot 15% van de totale bouwkosten. Dit betekent dat als de totale bouwkosten €100.000 zijn, de faalkosten op €15.000 (!) kunnen liggen.
Faalkosten; het zit eigenlijk al in de naam. Faalkosten zijn kosten die ontstaan door fouten of falen bij een verbouwing. Bijvoorbeeld als een project te laat wordt opgeleverd of als het niet voldoet aan je wensen. Het kost een aannemer extra geld om dit op te lossen. Denk daarbij aan extra arbeidskosten of inkoop van nieuw materiaal.
De jaarlijkse faalkosten in de Nederlandse bouwsector lopen in de miljarden. Naar schatting ligt dit per verbouwing op 5% van de bouwsom of hoger. Vaak komen deze kosten (in)direct weer terug bij jou als opdrachtgever. Zonde van je geld natuurlijk. Daar kun je veel andere mooie spullen voor kopen! Dus hoe kun je bijdragen aan het verminderen van deze kosten? Hieronder vind je de vier meest voorkomende oorzaken van faalkosten en hoe je ervoor kunt zorgen dat deze binnen de perken blijven.
Herstelkosten
Als je een project begint zonder duidelijk plan, is de kans groter dat je later in het project fouten ontdekt die moeten worden hersteld. Dit leidt tot extra kosten voor materiaal, arbeid en tijd. Besteed dus in de startfase van het bouwproject voldoende tijd in de voorbereiding. Zorg dat je wensen bij alle partijen (en vooral jezelf) 100% helder zijn.
Vertragingen
Wederom een kwestie van een goed begin is het halve werk. Zorg vooraf voor een duidelijke én haalbare planning. Zorg er ook voor dat alle partijen op de hoogte zijn van deze planning, niet geheel onbelangrijk! Zo voorkom je vervelende uitloop. Het spreekt voor zich dat herstelwerkzaamheden ook van invloed zijn op de planning. Deze zorgen altijd voor uitloop en kosten daardoor dubbel in de faalkosten. Want tijd,,, is geld!
Onduidelijke communicatie
Een gebrek aan duidelijke communicatie leidt tot misverstanden tussen de aannemer en de klant. Dit kost niet alleen veel geld doordat de werkzaamheden eronder lijden, het kost ontzettend veel energie. Behoed jezelf voor gekibbel, misverstanden of zelfs ruzie. Zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan en alle afspraken duidelijk op papier staan. Het liefst op een plek waar iedereen erbij kan. Blijf ook tijdens de verbouwing duidelijk communiceren en zorg dat je op de hoogte bent van de vorderingen.
TIP:
Wist je dat er handige tools zijn waar je makkelijk je planning, budget en afspraken in bij kan houden? De Verbouwapp bijvoorbeeld. Je kan alle partijen uitnodigen zodat iedereen op de hoogte is en blijft!
Fouten in metingen
Meten is…. juist! Weten. Als er geen nauwkeurige metingen zijn gedaan voordat de verbouwing begint, leidt dit tot extra kosten als er fouten worden ontdekt. Bijvoorbeeld als de verkeerde hoeveelheid materiaal is besteld of als er extra materiaal moet worden gekocht om fouten te herstellen. Zorg dat je de juiste plattegronden en tekeningen kunt aanleveren bij jouw professional.
Het is belangrijk om te onthouden dat faalkosten niet alleen financiële gevolgen hebben, maar ook gevolgen hebben voor de kwaliteit van het eindresultaat en de duur van het project. Daarom is het essentieel om te zorgen dat jouw faalpercentage zo laag mogelijk blijft. Opvallend is dat de vier bovenstaande oorzaken van faalkosten, allemaal te ondervangen zijn met één ding: een goede voorbereiding.
Onze conclusie: Zorg dat je je verbouwing in gaat met een ijzersterke voorbereiding en samenwerkt met ervaren professionals. Zo houd je de kans op faalkosten minimaal en loopt jouw verbouwing zo soepel mogelijk.