Een verbouwing kun je niet zomaar starten, in veel gevallen is een omgevingsvergunning nodig. De oorsprong van deze regelgeving stamt al uit 1810. Sindsdien zijn er op dat vlak talloze regels bijgekomen. Zo is een ingewikkeld geheel ontstaan. Dat moet eenvoudiger en beter. Daarom maakt de Omgevingswet zijn opwachting: één wet die alle wetten op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigt en bundelt.
Zoals het er nu uit ziet, zal het proces voor vergunningsaanvragen vanaf 1 juli 2023 gaan veranderen en treedt deze nieuwe Omgevingswet in. Deze wet zorgt er voor dat er, binnen de verschillende gemeentes in Nederland, een goede balans ontstaat tussen zowel het benutten van de omgeving als het beschermen daarvan. Hierbij gaat het niet alleen over bouwen maar ook over milieu, ruimtelijke ordening en natuur.
Wat verandert er precies vanaf 1 juli 2023?
Kort gezegd, wordt de huidige omgevingsvergunning voor bouwen opgesplitst in een technisch deel en een ruimtelijk deel. Onder de Omgevingswet zijn voor de activiteit bouwen dus twee afzonderlijke omgevingsvergunningen nodig: een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit en een vergunning voor een omgevingsplan. Een vergunningsaanvraag wordt altijd getoetst aan het bestemmingsplan, de bouwverordening, de eisen uit het Bouwbesluit 2012 en de welstandseisen. Een groot deel van deze toetsing is heel technisch ingestoken. De uitwerking van het technische aspect kost veel tijd en geld. In veel gevallen is het daarom handig om eerst te achterhalen of jouw (ver)bouwplannen wel passen binnen de regels in het bestemmingsplan en de gestelde welstandseisen. Door de omgevingsaanvraag op te knippen in deze twee onderdelen, heb je sneller en eenvoudiger duidelijkheid over de haalbaarheid voordat je de hele aanvraag (technisch) helemaal uitwerkt.
Naast dat de vergunningsaanvraag wordt opgedeeld, gaat er ook veel meer gebeuren op regionaal vlak. Wat goed is voor de ene regio, is lang niet altijd geschikt voor de andere. Het nieuwe omgevingsrecht is flexibel, waardoor provincies en gemeenten regionaal en lokaal meer maatwerk kunnen leveren.
Op den duur zal de Omgevingswet er voor zorgen dat een verbouwing sneller kan worden gestart, maar tot die tijd verwachten wij meer uitzoekwerk en dus een complexere situatie, voor zowel de particulier als voor de gemeente.
Wat betekent de intrede van de Omgevingswet voor jouw verbouwplannen?
Ook al is het moment dat de Omgevingswet wordt ingevoerd al dichtbij, er is nog veel onduidelijk over hoe deze nieuwe allesomvattende wet er precies uit komt te zien. Wat deze wetswijziging betekent voor jouw verbouwplannen kunnen wij nu dus nog niet goed zeggen. Het lijkt er op dat veel van de huidige landelijke regels voor vergunningsvrij bouwen blijven zoals die zijn. Denk hierbij aan het plaatsen van een dakkapel of een uitbouw aan de achterkant van de woning.
Wanneer je wel een vergunning nodig hebt, zullen het aantal toetsingseisen toenemen – er zal dus nog beter moeten worden nagedacht over de geplande bouwwerkzaamheden. Wil je zekerheid voor je (ver)bouwplannen? Dan doe je er goed aan om de vergunningaanvraag nog vóór 1 juli 2023 te (laten) doen. Aanvragen die nog onder de oude wet worden ingediend, moeten namelijk volgens de oude regels worden afgehandeld.
Geen idee wat er in jouw situatie mogelijk is? Ben je verdwaald in de wondere wereld van gemeentelijke regelgeving? No worries! Wij zoeken het voor je uit! Dan loop jij niet het risico dat het bouwwerk weer moet worden afgebroken!