Modernisatie van een hoekhuis in Hilversum
februari 3, 2022Zolderuitbouw in een jaren 30’ woning in Utrecht
december 30, 2022Beslissingen nemen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning
Initiële woonsituatie
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning moeten veel beslissingen genomen worden. Dit was ook het geval bij Kees en Anna. De grootste uitdaging hierbij is het feit dat het huis nog gebouwd moet worden. Er moeten dus veel en grote beslissingen genomen worden aan de hand van plattegronden en een paar 3D visuals uit het boek van het nieuwbouwproject. Dit maakt het extra moeilijk voor de klant om het resultaat te visualiseren en weloverwogen beslissingen te maken. De vragen die bij Kees en Anna ontstonden waren; is het ‘t waard om na oplevering nog een uitbouw toe te voegen? Hoe kunnen we het beste gebruik maken van de ruimtes? Wat doen we met lichtpunten en elektra aansluitingen? Hoe kunnen we het best gebruik maken van de zolder met een enorm hoog maar schuin aflopend plafond? En hoe heeft een latere uitbouw invloed op keuzes die we nu maken? Hier wisten wij wel raad mee! We zijn aan de slag gegaan om een concreet plan voor zowel de woningbouw, als de stappen na oplevering neer te leggen.
Nieuwe situatie plattegronden
Om een goed overzicht van de ruimte op de begane grond te krijgen zijn we begonnen met het maken van nieuwe situatie plattegronden op schaal. Deze bestaan uit de initiële plattegrond vanuit het nieuwbouwproject. Daar is een uitbouw van drie meter naar achter én een uitbouw naar de zijkant aan toegevoegd. De uitbouw naar achter is een optie die de woningbouw aanbiedt. Het deel naar de zijkant behoort niet tot deze optie en is alleen mogelijk omdat het om een hoekwoning gaat. Deze aanbouw zal na de oplevering van de woning, nog extra worden gebouwd. De plaatsing én invulling van deze “extra” uitbouw is belangrijk om nu al helder te hebben. Dit heeft namelijk invloed op de posities van bijvoorbeeld de leidingen, aansluitpunten en stopcontacten. Je kan je voorstellen dat er andere keuzes zullen worden gemaakt in de plaatsing van dergelijke elementen, als de keuken straks in de “extra” uitbouw komt. Wij hebben ons dan ook bezig gehouden met het intekenen van grote elementen zoals de keuken. Daar hebben we ook rekening gehouden met de beste plekken voor de borrelhoek en de eettafel.
Door de grote ruimte zijn er talloze indelingen mogelijk. Wij hebben meerdere varianten uitgewerkt en zijn, samen met Kees en Anna tot de beste versie gekomen. De uiteindelijke gekozen indeling heeft een strategische positionering van de keuken. Vanuit deze plek heb je vanaf het kookeiland zicht op de tuin, het raam van de zij-uitbouw en de gezellige woonkeuken.
Loft op zolder
De zolderverdieping wordt volledig casco opgeleverd. Dit geeft dus lekker veel ruimte voor creativiteit! De wens is om er een grote loft van te maken. Daarbij horen natuurlijk, naast het slaapvertrek, een ruime inloopkast en ensuite badkamer.
Omdat het huis bestaat uit veel schuine daken met verschillende afmetingen en een hoge nok in het midden van de ruimte, is het niet alleen lastig om de ruimte goed in te delen maar ook om een beeld te krijgen van het eindresultaat. We hebben daarom aan de hand van een snelle 3D schets kunnen laten zien hoe de verdieping eruit ziet.
Verder hebben we goed nagedacht over de looproute op de zolderverdieping. Om te zorgen dat je niet altijd door de slaapkamer hoeft, hebben we een “geheime gang” in de kastenwand gemaakt. Deze valt volledig weg in de kasten waardoor die bijna niet opvalt. Een leuk detail!
Aansluitpunten
In een nieuwbouwhuis is er veel ruimte voor vrije invulling. Dit is fijn omdat je daardoor veel naar eigen hand kan zetten. Toch zorgt ook vaak voor uitdagingen. Vroeg in het bouwproces zal er al aangeven moeten worden waar de aansluitpunten van bijvoorbeeld de keuken en verlichting moeten komen. Het is van belang om op dat moment al zeker te zijn over de indeling van deze elementen in de ruimte. Zo voorkom je dat, wanneer je er eenmaal woont, je tegen praktische zaken aanloopt. Naast advies en inzicht geven op de indeling en positionering, hebben wij deze technische specificaties in de nieuwe plattegronden verwerkt. Hiermee kan de woningbouw gericht aan de slag met plaatsing.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is het nóg moeilijker om een inschatting te maken van de mogelijkheden dan bij bestaande bouw. Door het visualiseren en meedenken over de beste opties, hebben Kees en Anna duidelijke keuzes kunnen maken. We zullen nog even geduld moeten hebben voor we het eindresultaat kunnen bewonderen, maar we weten zeker dat het een prachtige plek gaat worden!